Przygotowania na sezon grzewczy można zacząć o każdej porze roku. Szczególnie, że latem ceny opału są dużo niższe niż zimą. Ale jaki surowiec wybrać. Pomożemy w wyborze pomiędzy dwoma rodzajami węgla – węgiel kostka czy orzech?
Węgiel kostka
Odmiana węgla kamiennego, odpowiedni do wielu rodzajów kotłów. Charakteryzuje się wysoką kalorycznością oraz wysokimi osiągami w kwestii wydajności. Przez swoje duże rozmiary jest droższy od mniejszych typów. Jest to najgrubszy sortyment węgla.
Węgiel orzech
To również grubsza odmiana węgla kamiennego. Charakteryzuje się długim, jasnym płomieniem. Jest tańszy od kostki, jednak jednocześnie szybciej się spala.
Węgiel kostka czy orzech?
Obie odmiany węgla należą do tak zwanego grubego sortymentu. Węgiel kostka ma swoją wielką zaletę w uniwersalności. Jest bardzo duży, przez co spala się wolno, nadaje się do praktycznie każdego kotła. Dodatkowo, wybieranie węgla jedynie po sortymencie. Do tego dochodzą inne cechy, takie jak pochodzenie oraz typu. Typy zależą od spalania i właściwości węgla. Nazewnictwo zaczyna się na Typ 31, jest on najsłabszy, tak zwany „płomienisty”. Najsilniejszy jest Typ 34 i 35, tak zwane „koksownicze”, te nie nadają się do palenia w domach. Najmocniejszym domowym typem jest 33, ale tylko przy odpowiednim przystosowaniu i znajomości węgla. Warto też wiedzieć, czy węgiel jest kamienny czy brunatny. Twardy i czarny, powszechnie używany węgiel kamienny jest bardziej kaloryczny od brązowego węgla brunatnego, który ma w sobie mniej pierwiastka węgla. Węgiel brunatny jest bardziej znany w energetyce przemysłowej, ale ze względu na swoją niższą cenę od węgla kamiennego znajduje kupców również u prywatnych ludzi. Warto też wiedzieć skąd pochodzi kupowany węgiel, gdyż w różnych krajach węgiel ma różne cechy.
Biorąc pod uwagę wszystkie czynniki: typ, rodzaj, jakość i producenta, można decydować, czy lepszy będzie węgiel kostka, czy orzech. Dopiero przy taki poznaniu ma to sens. Dlatego przed zakupem zbierzmy wszystkie potrzebne informacje, aby zdecydować się, czy do naszego pieca wybierzemy największy lub ciut mniejszy sortyment węgla.